Skip to main content

Een goede pakkende website tekst schrijven is belangrijk, want door middel van een goede webtekst, kan je je lezer informeren, overtuigen of amuseren. Hieronder beschrijf ik 10 tips die je kan gebruiken om je tekst voor je website zo goed mogelijk te schrijven.

1. Zorg dat er duidelijk onderwerp/doel in je webtekst staat

Er komen nog wel eens wat website artikelen voorbij die je aan het lezen bent en halverwege nog steeds niet weet welk punt de schrijver wil maken. Denk van te voren na wat je wilt vertellen en zorg dat je dit ook overbrengt.

2. Stel een stramien op

Stel van te voren een stramien op om overzicht te houden. Je kan bijvoorbeeld al je kopjes en tussenkopjes opstellen en op papier zetten. Dat kan als rode draad fungeren.

3. Hou de aandacht vast

Mensen raken snel verveeld of afgeleid bij het lezen van teksten. Op deze manier verliezen ze de concentratie. Zo kan het voorkomen dat iemand je teksten telkens opnieuw moet lezen omdat de teksten saai kunnen overkomen. Je zult dus telkens de aandacht opnieuw moeten grijpen en zeker in langere teksten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het gebruik van tussenkoppen, op deze manier verdeel je de tekst en dan kan de lezer duidelijk zien welk gedeelte zijn/haar aandacht trek

4. De opmaak van je teksten

Met een spannende opmaak van je teksten kan je ook de aandacht vasthouden. Een lelijk, rommelig artikel is niet aantrekkelijk om te lezen, mensen worden dan al moe als ze naar het artikel kijken. Witregels zijn belangrijk in je teksten, om overzicht te houden. Afbeeldingen zijn ook altijd leuk om tussendoor te zien ter afwisseling.

5. Entertainment factor

Zoals ik al eerder benoemde in deze tekst; mensen zijn snel verveeld dus zorg ervoor dat je een spanningsfactor in je tekst hebt zitten. Door een goede entertainment factor in je tekst, kan je ervoor zorgen dat je tekst beter wordt gelezen en vaak wordt zo’n tekst ook sneller gedeeld op social media pagina’s. Als mensen getriggerd worden na het lezen van jouw tekst, heb je goed werk geleverd! De entertainmentfactor kan bijvoorbeeld toegepast worden door zinnetjes zoals: ‘’ hierover vertel ik je straks meer’’. Of als je ‘’….’’ Aan het eind van een zin toevoegt, kan dit ook als trigger werken om verder te gaan lezen.

6. Maak gebruik van humor in je teksten

Teksten met humor erin worden gewaardeerd door je lezer. Je hoeft niet elk artikel te beginnen met een oneliner of grappige quote, maar tussendoor een grapje in de tekst kan een behoorlijk verschil maken voor de lezer.

7. Maak gebruik van opsommingen in je tekst

Opsommingen ook wel ‘’bulletpoints’’ genoemd zie je vaak op websites die een product of dienst proberen te verkopen. Je ziet bijvoorbeeld een reeks voordelen die een bedrijf biedt met die groene vinkjes ervoor. Opsommingen doorbreken het patroon van alleen maar tekst en geeft je weer iets nieuws te lezen op een andere manier. Tevens is het een overzichtje voor je lezer, wat ook altijd op prijs wordt gesteld.

8. Verplaats je in de lezer

Schrijf over een onderwerp waar mensen iets over willen lezen en over willen weten. Laat zien aan je lezers dat je ook met dat onderwerp bezig bent en dat je ervaring hebt in hetgeen wat zij misschien nog moeten ontdekken.

9. Schrijf in verhaal vorm

Schrijf je tekst in verhaalvorm, op deze manier heb je grote kans dat je de aandacht vast kunt houden en blijft de tekst die je schrijft ook veel langer hangen bij de lezer

10. Last but not least: schrijven en schrappen

Bij het schrijven van teksten schrijf je vaak wat er in je opkomt, maar mensen hebben helemaal geen zin om lappen tekst te gaan lezen. Je kan wel beginnen met alles opschrijven wat er in je op komt maar daarna is het van belang dat je alle overbodige informatie weer schrapt.