Skip to main content

Tegenwoordig zie je op steeds meer websites een groen slotje linksboven naast het websiteadres. Waarvoor dient het en wat heb je er aan als website eigenaar? Op deze vragen geven wij in de komende alinea’s kort antwoord. Niet voor niets kiezen steeds meer website eigenaren voor zo’n groen slotje.

Waarvoor dient een groen slotje?

De eerste websites met een groen slotje waren de websites van banken en grote instellingen. Vandaag de dag zie je steeds meer websites een groen slotje hebben en niet zonder reden. Een groen slotje vertelt de websitebezoeker dat de website beschikt over een SSL-certificaat. Maar wat is dat? Heel simpel gezegd zorgt een SSL-certificaat voor een beter beveiligde website.

Een SSL-certificaat versleutelt de gegevens van een bedrijf, zodat ongevraagde partijen (hackers) veel minder makkelijk aan bijvoorbeeld creditcardgegevens en andere gevoelige informatie kunnen komen. Je zou het kunnen zien als een soort van extra slot op de deur.

Hoe werkt een SSL-certificaat?

Je kunt als website eigenaar gebruik maken van een SSL-certificaat zodra deze op de webserver geïnstalleerd is. Na de installatie kan verbinding worden gemaakt met de website via https://www.indiebolt.nl in plaats van http://www.indiebolt.nl. De server weet daardoor dat een veilige verbinding met de browser gemaakt kan worden. Toch is niet ieder certificaat hetzelfde, want niet alle SSL-certificaten bieden evenveel veiligheid. Afgezien daarvan is een SSL-certificaat wel aan te raden. Maar waarom?

Waarom een SSL-certificaat?

Het staat buiten kijf dat een SSL-certificaat verstandig is. Nochtans kiest niet iedere website eigenaar voor een groen slotje om dezelfde reden. De meeste eigenaren laten een certificaat plaatsen om de website en haar bezoekers beter te beveiligen en ogen daardoor ook gelijk een stuk betrouwbaarder. Andere argumenten zijn Google en regelementen die door de overheid zijn geformuleerd aangaande het verzenden van persoonsgegevens.

Google toont al sinds jaar en dag de beste zoekresultaten bovenaan in haar zoekmachine. De resultaatvolgorde wordt bepaald aan de hand van honderden uiteenlopende ranking factoren. Veiligheid is tegenwoordig ook een belangrijk factor, vandaar dat Google websites beloont als zij gebruik maken van een SSL-certificaat.

Zodra een website haar bezoekers persoonsgegevens via het internet laat verzenden is een SSL-certificaat verplicht, dit staat beschreven in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Zelfs websites die alleen een simpel contactformulier laten invullen moeten beschikken over een SSL-certificaat. De wet wordt gehandhaafd door het College Bescherming Persoonsgegevens. In hele extreme situaties gaan zij wel eens verder dan een welgemeende waarschuwing.

Tot slot

Je kunt lang wikken en weken over een SSL-certificaat, toch is het uiteindelijk beter voor alle partijen. Dus voor zowel jezelf als jouw bezoekers/potentiële klanten. En daarom raden wij aan om gelijk gebruik te maken van ons gratis SSL Certificaat.